Arendalsuka 2024: Norske byggeklosser 2024 «Kostnader ute av kontroll»

De siste tiårene har produktiviteten falt med vel 8%i byggenæringen, men økt med rundt 30% i privat sektor i fastlands-Norge, ifølge SSBs beregninger. En sentral driver er økt mengde regulering og byråkrati, både på statlig og kommunalt nivå. Strengere byggtekniske krav har ikke bare økt kostnadene, men også materialbruk og klimagassutslipp.

Sentralt temaer som ble belyst og diskutert var:

  • Hva skjer med kostnadsutviklingen i byggebransjen?
  • Hvorfor blir det dyrere?
  • Hvilke konsekvenser har det for samfunnsutviklingen?
  • Hva kan vi gjøre med det?

 Ikke enig i påstanden om tilbakegang i produktiviteten

Reinert Hersleth holdt et innlegg med fokus på entreprenørens perspektiv. Han tok utgangspunkt i påstandene som ble fremlagt av øvrige innledere, og la vekt på at han på vegne av entreprenørene ikke kjenner seg igjen i påstanden om at entreprenørene har hatt tilbakegang i produktiviteten siste årene. Han fastholdt at byggebransjen tvert imot er en innovativ bransje, og henviste til at Hersleth Entreprenør blant annet har utviklet en ny byggemetode som reduserer byggetiden med 30%.

Den nye metoden innebærer industrialisering av byggingen, og baserer seg på en leilighetsblokk i fem etasjer med en kombinasjon av elementer, betong, stål og massivtre. Metoden innebærer en optimalisering av materialbruken der ingen materialer rendyrkes, men kombineres i et samspill for mer rasjonell og effektiv produksjon. Konseptet har stilt krav til nye løsninger innen f.eks. brann og lyd, og baserer seg på et tett samarbeid med de ulike fagområdene involvert i utvikling, prosjektering og produksjon. Metoden er under konstant utvikling og optimalisering, og benyttes i disse dager på prosjektet Vestbyhagen, som er under oppføring i Vestby i Akershus. 

Kostnadsøkningen skyldes i stor grad ytre faktorer utenfor entreprenørenes kontroll

Med utgangspunkt i kostnadsøkningen og påstanden om at entreprenørene har en lavere produksjon nå enn det de har hatt tidligere, la Reinert vekt på ytre faktorer som entreprenørene påvirkes av.

Som eksempel tok Reinert utgangspunkt i et leilighetsbygg på fem etasjer som har ca. 50% innsatsfaktorer i timer og 50% innsatsfaktorer i materialer. For en tarfiffbedrift som Hersleth Entreprenør har timeprisene økt med ca. 14% de siste tre årene. Materialprisene har ifølge SSB økt med 44,7% de i samme periode. Samlet gir disse to faktorene en total kostnadsøkning på ca. 29,4%. Dette gir en økning på 10% i ytre faktorer på tre år som entreprenørene selv ikke kan påvirke. Dette har stor effekt på marginene, som allerede er presset i et krevende marked, og er forhold som er utenfor entreprenørenes kontroll å påvirke.

Etter innlegget deltok Reinert i en paneldebatt sammen med følgende deltakere:

  • Siri Gåsemyr Staalesen, stortingsrepresentant, Ap
  • Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør, NBBL
  • Vidar Fiskum, fagsjef, Norsk eiendom
  • Ivar Aulie,  Høyres Studenter

Ordstyrer og debattleder var Christian Marius Stryken, direktør interessepolitikk og jus i NBBL.

Klikk her for å se opptak av arrangementet i sin helhet. 

Reinerts innlegg starter etter ca 15:00 minutter, med påfølgende paneldebatt.


F.v.: Debattleder Christian Marius Stryken, Bård Folke Fredriksen, Reinert Hersleth, Vidar Fiskum, Siri Gåsemyr Staalesen og Ivar Aulie.